AI heeft moeite om Belgische bedrijven voor zich te winnen

Amper 5% van de Belgische bedrijven heeft AI geïntegreerd in zijn bedrijfsprocessen, zo blijkt uit een studie van Insight. Hoewel 77% van de organisaties de nieuwe intelligente tools al gebruikt, heeft slechts een kleine minderheid ze geïntegreerd in hun bedrijfsprocessen.

post-image-3
Uit een studie van Insight, gebaseerd op antwoorden van 150 Belgische bedrijven over hun vooruitgang op het vlak van AI en cyberbeveiliging, blijkt dat 77% van de organisaties al gebruik maakt van AI-tools, maar dat slechts 5% ze heeft geïntegreerd in hun bedrijfsprocessen. Dit is omgekeerd evenredig met de situatie bij IT-dienstverleners, waar 7 van de 10 dienstverlenende bedrijven AI al hebben geïntegreerd in hun bedrijfsprocessen.

Niet verrassend is ChatGPT de generatieve AI-tool die het meest gebruikt wordt door Belgische bedrijven (44%), gevolgd door Microsoft Copilot (27,6%). “Dit verhoogt het risico op schaduw-IT, want wanneer werknemers een open AI-toepassing gebruiken, kunnen ze per ongeluk gevoelige informatie delen met een openbare database”, aldus de studie. 
Daarom moeten bedrijven een kader bieden voor het gebruik van AI in hun processen, met perfect beveiligde oplossingen.
 
Een andere bevinding van het onderzoek is dat 6 van de 10 ondervraagden geloven dat AI uiteindelijk mensen zal vervangen.
Deze angst is veel groter onder IT-medewerkers dan onder bedrijfsleiders. 

Het onderzoek onthult ook de top 5 voordelen van AI die door bedrijven worden genoemd: verhoogde productiviteit (24,7%), voorspellende analyse (16,7%), verbeterde werknemerservaring (12%), betere besluitvorming (10,7%) en lagere kosten (ook 10,7%).
 
Ondanks de voordelen roept AI een aantal angsten op met betrekking tot cyberbeveiliging. De bescherming van gevoelige gegevens en de impact van AI op ons vermogen om onafhankelijk kritisch denken te ontwikkelen staan hoog op de lijst van zorgen van bedrijven.
 
Verrassend genoeg is slechts 23% van de respondenten ervan overtuigd dat hun organisatie de beveiligingswetgeving nauwgezet naleeft. Sommige respondenten zijn zich hier helemaal niet van bewust. 
De snel toenemende dreiging wordt door 49,3% van de respondenten als een grote uitdaging gezien. 
Daarnaast noemt 30,7% het beheer van risico's van derden als een bijzonder punt van zorg. 26,7% van de respondenten noemde een gebrek aan bewustzijn en training, terwijl 24% een gebrek aan interne expertise noemde. 
Tot slot beschouwde 20% van de respondenten de complexiteit van de regels als een groot probleem.
 
“Al deze bevindingen onderstrepen de noodzaak om deze problemen proactief aan te pakken, door AI snel te integreren in processen en toegang te bieden tot perfect beveiligde oplossingen. Het is ook noodzakelijk om werknemers voortdurend op te leiden en hen bewust te maken van de beveiligingsrisico's waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd", concludeert het onderzoek, dat bedrijven uit de publieke, financiële, IT-, gezondheidszorg- en nutssector ondervroeg.
 
Show More
Back to top button