Social media in Belgium
 
  • Publié le 29-04-2019

Bescherm je bedrijfsnetwerk met kunstmatige intelligentie

Bescherm je bedrijfsnetwerk met kunstmatige intelligentieKleine organisaties zoals scholen, hotels en kleine bedrijven zijn de afgelopen jaren steeds afhankelijker geworden van IT. Medewerkers hebben pc's en laptops nodig om hun dagelijkse taken uit te voeren, en gasten in hotels en leerlingen op scholen hebben allemaal toegang tot het netwerk nodig via hun tablets, telefoons en laptops. Dit is niet alleen een extra belasting voor de bestaande IT-netwerkinfrastructuur, maar stelt ook hogere eisen aan de netwerkbeheerder, die alles soepel en veilig moet laten verlopen.Voor de netwerkbeheerder is het monitoren van netwerken totaal veranderd, doordat hij hybride cloudnetwerken moet beheren, moet omgaan met grote datavolumes op netwerk, het groeiende aantal mobiele apparaten op het WiFi-netwerk. En daarnaast is er een toenemend risico van cyberbedreigingen.

Omgaan met het onbekende

Veruit de grootste uitdaging voor netwerkbeheerders is het beveiligen van hun netwerk tegen nieuwe en onbekende bedreigingen, die vaak oncontroleerbaar lijken. Grote incidenten, zoals de WannaCry-epidemie in mei 2017, tonen aan welke grote en langdurige impact cyberbedreigingen op een bedrijf kunnen hebben. Ransomware is hiermee hoog op de zakelijke agenda terecht gekomen, maar sinds dit wereldwijde incident zijn er volgens onderzoek van Symantec uit 2017 maar liefst 46 procent nieuwe ransomware-varianten opgedoken. Dit maakt het voor netwerkbeheerders nog lastiger om bij te blijven.

 

Maar netwerkbeheerders hebben niet alleen met dit soort bedreigingen te maken. Cybercriminelen zijn op meerdere vlakken geraffineerder geworden in hun

pogingen om bedrijven aan te vallen. In 2018 meldde de Cyber Threat Alliance een stijging van 459 procent van het aantal crypto-jacking aanvallen, die erop gericht zijn om de systemen van bedrijven zonder hun medeweten te gebruiken om cryptovaluta te minen. Dit wijst erop dat bedrijven nog geen effectieve maatregelen hebben genomen om die dreiging het hoofd te bieden. Of ze zijn zich er gewoonweg niet van bewust dat de risico's überhaupt bestaan.

 

Dit type onbekende aanvallen komt steeds vaker voor. Bedrijven zijn zich vaak niet bewust dat ze er slachtoffer van zijn, totdat ze om losgeld worden gevraagd of ze geen toegang meer hebben tot hun bedrijfsgegevens.

 

Naarmate cyberbedreigingen geavanceerder en doelgerichter worden, moeten ook de beveiligingsoplossingen geavanceerder worden. Cloudgebaseerde platformen en -applicaties zijn tegenwoordig de nieuwe norm, en die zijn lastig te controleren door het gedistribueerde karakter van dergelijke omgevingen. Voeg daar de dit jaar ingevoerde AVG/GDPR-wetgeving aan toe, en het waterdicht beveiligen van de bedrijfsgegevens wordt helemaal een dagtaak voor de gemiddelde netwerkbeheerder.

Hoe kan een bedrijf zijn netwerk in deze situatie succesvol blijven beheren en beschermen? De vertrouwde, traditionele firewall is te beperkt om te beschermen tegen externe bedreigingen. De enige manier om controle te houden over al deze risico's is een proactieve aanpak en van een conventionele firewall over te stappen naar een veel slimmere vorm van verdediging: kunstmatige intelligentie.

 

Van reactief naar proactief

Kunstmatige intelligentie (KI) klinkt misschien als een futuristisch, duur en onbewezen concept, dat alleen gebruikt wordt door innovatieve bedrijven met grote budgetten. Voor netwerkbeveiliging is het echter van vitaal belang voor bedrijven van alle soorten en maten. In een notendop voegt de toepassing ervan binnen een netwerkfirewall een zelflerende laag toe aan het monitoring- en beheerproces. In feite biedt dat een extra paar ogen en oren voor de reeds overbelaste netwerkbeheerder. Het geeft hem de instrumenten in handen om efficiënter en effectiever op te treden tegen bedreigingen op basis van echte inzichten, in plaats van enkel reactief te werken op basis van verouderde of statische informatie.

 

Binnen een IT-netwerk kan zelflerende KI in een aantal scenario’s toegepast worden. Netwerkbeheerders kunnen daardoor beter tegemoetkomen aan de eisen die aan het netwerk van vandaag en morgen worden gesteld. Veel bedrijven vertrouwen bijvoorbeeld nog steeds op een conventionele firewall om hen te beschermen. Die blokkeert alles dat er verdacht uitziet en het bedrijfsnetwerk wil binnenkomen of in gevaar brengt. Dit kan variëren van het detecteren van malware en ransomware in de vorm van e-mailbijlagen tot het stoppen van onbekende apparaten die verbinding maken met de WiFi of pop-ups van een dubieuze website.

 

Cyberbedreigingen zijn voortdurend in ontwikkeling, en daarom kan het toevoegen van KI helpen om netwerken beter te beschermen, in plaats van enkel verdachte bestanden of bekende bedreigingen te blokkeren. Een firewall die met KI is uitgerust is, kan ook onbekende bedreigingen herkennen, in quarantaine plaatsen en analyseren. Deze informatie kan vervolgens ook andere systemen te helpen om snel te reageren en zich ertegen te verdedigen. Hiermee zijn bedrijven minder lang kwetsbaar, en kunnen zij ook sneller reageren op zero-day-aanvallen.

 

Van statisch naar schaalbaar

De eisen die aan bedrijfsnetwerken worden gesteld, veranderen voortdurend. Het is daarom nuttig dat de managementaanpak ook evolueert om met de dreiging van het onbekende om te gaan. Een firewall met geïntegreerde KI kan zich beter aanpassen aan de omstandigheden, leren van kwetsbaarheden en meegroeien met het bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat netwerken optimaal en efficiënt werken, en dat de netwerkbeheerder zich kan richten op werkzaamheden die de toekomstige bedrijfsgroei ondersteunen, in plaats van tijd en geld te besteden aan het herstellen van schade die wordt veroorzaakt door malware en andere cyberbedreigingen.

 

Voor kleine bedrijven van is het omarmen KI voor netwerkbeheer de volgende logische stap. Tijd en middelen zijn immers vaak schaars, waardoor het inzetten van intelligente netwerkoplossingen een groot deel van de werklast kan wegnemen. Als bedrijf kom je niet verder door stil te staan en te blijven vertrouwen op je oude vertrouwde firewall. Door te geloven in KI zal de beveiliging van je bedrijf echt ten goede veranderen. 

By registering to this newsletter, I am allowing the publishers the right to use my information for networking purposes, to receive further information leading up to events, to receive post events information from the events actors & speakers, for follow-up emails and for my picture to be taken during the events..