null
 
  • Publié le 09-07-2020

Het digitale is niet voor iedereen een realiteit

Het digitale is niet voor iedereen een realiteitDe Covid-19 crisis heeft ons ertoe gebracht om onze manier van werken en communiceren te herzien. In dit nieuwe paradigma wordt het belang van het digitale als een mooi ideaal voorgesteld, maar het is geen realiteit voor iedereen?"Het digitale is weliswaar koning, maar toch moet men vaststellen dat er nog altijd een aanzienlijk deel van de bevolking bestaat dat geen, of niet gemakkelijk, toegang ertoe heeft", zo stelt Alex Dossche, Managing Director van Sage Belux. De onderwijssector bijvoorbeeld trekt aan de alarmbel over de totaal ontoereikende middelen voor het opzetten van een digitaal leerprogramma met modern lesmateriaal.

Maar studies tonen aan dat er zelfs bij wie toegang heeft tot het digitale, er een echte digitale kloof bestaat. Zo geeft de Barometer van het IT-bedrijf aan dat 9% van de Belgische bevolking in 2018 nog nooit een computer gebruikt had en dat 14,9% geen pc, laptop of tablet thuis bezat.

Volgens de DigiMeter van iMec zegt 20% van onze medeburgers zich verloren te voelen in de digitale maatschappij. In Europa zou 64% van de internetgebruikers zwakke of erg beperkte digitale vaardigheden hebben.

Op onze arbeidsmarkt ontbreekt het eveneens aan digitale vaardigheden. "De digitale cultuur is bijna even belangrijk als het bezitten van een wekker", zegt arbeidseconoom Stijn Baert.

In deze periode van het coronavirus, waar het digitale een antwoord biedt op vele vragen, is het de verantwoordelijkheid van alle spelers uit de economie om te werken aan digitale inclusie en gelijke kansen voor iedereen.

"Als de overheden een grote verantwoordelijkheid hebben bij de uitrol van concrete middelen en programma`s, hebben ook de bedrijven een taak om te sensibiliseren en te begeleiden naar een adoptie van de cloud", dringt de expert van Sage aan.

"Sage Foundation biedt in dit verband de medewerkers de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende associatieve doelen, met name via programma`s op mondiaal niveau bij scholen, verenigingen, professionele federaties en andere organisaties", vat Alex Dossche, Managing Director van Sage Belux, samen.Jobsrss

 

By registering to this newsletter, I am allowing the publishers the right to use my information for networking purposes, to receive further information leading up to events, to receive post events information from the events actors & speakers, for follow-up emails and for my picture to be taken during the events..