null
 
  • Publié le 17-06-2020

Belgische start-up stelt een revolutionaire 3D-scan voor

Belgische start-up stelt een revolutionaire 3D-scan voorHet Mechelse bedrijf Deltaray heeft een innovatieve 3D-scantechnologie met röntgenstralen voorgesteld voor kwaliteitscontroles bij productielijnen. Een oplossing gebaseerd op AI, die automatisch alle onderdelen kan inspecteren aan de snelheid van de productielijn.De start-up, die steun geniet van de Universiteit van Antwerpen en Imec.istart, biedt hiermee een technologie aan voor de "zero defect manufacturers" uit de medische wereld, de automobielindustrie en 3D-printing, die hun winst zien wegsmelten omwille van veeleisende controles. Met behulp van AI functioneert de oplossing tot 100 keer sneller dan andere alternatieven, zodat inspecties niet ten koste gaan van productietijd.

Dankzij kwaliteitscontroles bevatten de onderdelen die bij productiebedrijven buitengaan geen mankementen en beantwoorden zij aan de behoeften van de klant. Wanneer er geen controles zijn of die niet correct uitgevoerd worden, kan het product enorme kosten meebrengen voor de fabrikant, die tot een herroepingsactie moet overgaan.

"De onderdelen worden steeds complexer, maar de inspectiemogelijkheden die de bedrijven hebben om kwaliteitscontroles uit te voeren, evolueren niet aan hetzelfde tempo", legt Dirk Hamelinck uit, CEO van Deltaray.

"Met behulp van artificiële intelligentie zijn wij in staat om onderdelen 10 tot 100 keer sneller te inspecteren dan andere CT-inspectiesystemen", stipt Walter Nackaerts aan, Business Director bij Deltaray. Een snelheid die bovendien nog verhoogd kan worden wanneer men verschillende scans in parallel gebruikt.

De start-up combineert 3D-technologie met X-stralen om zo een gedetailleerde 3D-beeld te genereren van binnen- én buitenkant van het onderdeel. Dit beeld wordt dan vergeleken met het CAD-bestand, de modeltekening van het onderdeel, als kwaliteitsnorm voor de inspectie. Door gerobotiseerde manipulatie van de onderdelen en volledige geautomatiseerde workflow geschiedt de inspectie bovendien van A tot Z zonder menselijke tussenkomst. 

By registering to this newsletter, I am allowing the publishers the right to use my information for networking purposes, to receive further information leading up to events, to receive post events information from the events actors & speakers, for follow-up emails and for my picture to be taken during the events..