Pharma Summit
 
  • Publié le 06-03-2019

De boom van de coworking-ruimtes

De boom van de coworking-ruimtesHistorisch record op de Belgische regionale kantorenmarkt in 2018: de coworking spaces gaan lopen met één vijfde van de totale bezetting in Brussel! Vlaanderen en Wallonië volgen de trend. Een woordje uitleg.De coworking sector heeft he voorbije jaar een grote impact gehad op de resultaten van de Belgische kantorensector. De coworking spaces hebben het Brussels kantorenlandschap in 2018 letterlijk overspoeld.

Volgens het laatste jaarlijks Marketbeat rapport van immobiliënconsultant Cushman & Wakefield Belgium kennen de samenwerkingsruimten een grote doorbraak in Brussel, waar zij nu goed zijn voor een vijfde van de totale bezetting. Een trend die ook in andere Europese hoofdsteden zoals München, Amsterdam en Prijs vastgesteld wordt.

"Het aantal transacties met grote oppervlakten daalde in België omwille van de groeiende vraag naar urban logistics en high-bay warehousing. Het succes van e-commerce duwt de vraag naar kleine opslagplaatsen in de stadscentra de hoogte in. De automatisering van de logistiek leidt trouwens ook tot een evolutie naar het bouwen in de hoogte", legt Nigel Beller uit, Research Analyst bij Cushman & Wakefield Belgium.

Brussel noteert trouwens zijn laagste vacancy rate (7,98%) sinds 2001. Dat valt te verklaren door het feit dat moderne kantoren die beschikbaar zijn, zeer snel bezet raken. Het aanbod van nieuwe kantoren kan bovendien de vraag niet volgen, wat zijn weerslag heeft op de huurprijzen. In 2018 hebben de bedrijven de hoogste huurprijzen ooit betaald voor de beste kantoren van de hoofdstad, namelijk €315 /m²/jaar. "Wij verwachten zelfs dat dat prime rent [3] stijgt tot €325/m²/jaar tegen einde 2021", zo stipte Nigel Beller verder aan.

In het totaal werd verleden jaar 2,115 miljard euro geïnvesteerd in de kantorensector in België, waarvan 215 miljoen euro in de regio`s. Met 354.000 m² hebben de regionale kantoormarkten het record van de eeuw gebroken. Vlaanderen heeft zijn eigen record gesteld met 290.000 m², met name dankzij de bloei van de biowetenschappelijke sector. De hoogste prime rent werd genoteerd in Namen, met €160/m²/jaar, dicht gevolgd door Antwerpen met €155/m²/jaar.

Wallonië vertoont een vacancy rate van 3,55%. In Vlaanderen ligt die op 5,2%. "5% is een gezonden vacancy rate voor de regionale markten", stipt het rapport aan. De vacancy rate is merkelijk lager in Wallonië. Wallonië wordt geconfronteerd -meer nog dan Vlaanderen- met een tekort aan nieuwe kantoren. De potentiële bezetters zijn daarom gedwongen zich te wenden tot gebouwen van minder goede kwaliteit".

  

By registering to this newsletter, I am allowing the publishers the right to use my information for networking purposes, to receive further information leading up to events, to receive post events information from the events actors & speakers, for follow-up emails and for my picture to be taken during the events..