De meeste e-commercesites zijn onwettig

We weten het al lang, maar een nieuwe enquête van de economische inspectie heeft net bevestigd dat 81% van de online verkoopssites in overtreding zijn. Heel wat meer dan het Europees gemiddelde van 60% dat vorig jaar werd berekend.

post-image-3

Op 12 mei 2010 treedt de nieuwe wet op marktpraktijken in voege met, onder andere, de nieuwe regels voor online verkoop. Zo heeft de koper het recht om zich te bedenken en de periode waarop hij dit mag doen is verlengd van 7 naar 14 dagen. Terwijl volgens een enquête van de economische inspectie slechts 19% van de e-commercesites in regel zijn.

Erg precies, 711 van de 875 bestudeerde sites (met een activiteit in België) waren niet in regel, 30% informeerden de klant niet duidelijk over de prijs van het product en 56% vergaten om te vermelden dat er een terugtredingsrecht bestaat. Het werd ook duidelijk dat in het bijzonder de sites die online tickets verkopen voor optredens deze wetgeving niet respecteren. En in veel gevallen zijn het sites uit Nederland, maar actief in België, die deze overtredingen doen bij de verkoop van tickets en krediet.

Volgens een andere studie, dit keer van het NSZ, eind 2011, biedt 16% van de retailhandelaars de mogelijkheid om online te kopen of te bestellen. Hoewel sommigen met opzet naast de wet handelen (ze werden trouwens bestraft met boetes), zou het merendeel handelen uit een slechte kennis van de regels in een domein dat nog erg nieuw is voor de meeste handelaars. Dat is in elk geval het standpunt van het NSZ dat zegt van zijn kant “overtuigd te zijn dat de meeste overtredingen niet vrijwillig gebeuren.” Het verdedigingsorganisme van de zelfstandigen vraagt aan FOD economie om de te respecteren regels duidelijk op zijn website te vermelden.

Belgische e-commerce in volle groei

De inzet is groot, omdat de Belgische e-commerce – na een zekere vertraging te hebben opgelopen ten opzichte van de buurlanden – zich nu snel ontwikkelt. 46% van de Belgen hebben minstens een online aankoop gedaan in 2011 en het gemiddeld bedrag schommelt rond 85 euro. Volgens cijfers die in januari werden gepubliceerd heeft de Belgische e-commerce trouwens de kaap van het miljard euro gerond in 2011. Volgens Ogone is e-commerce in België gegroeid met 23,8% tot 1,118 miljard euro, in vergelijking met 903 miljoen in 2010. Het aantal transacties op internet gaat ook vooruit met 23% tot 13,2 miljoen online betalingen in het vermelde jaar. 

We herinneren er tenslotte aan dat de Europese Commissie een diepgaande enquête had gedaan bij 414 Europese websites tijdens het jaar 2010. Hieruit bleek dat 40 percent van de sites de wetgeving van de Unie volgde, maar aan de andere kant ‘vergaten’ de andere online verkoopssites om bepaalde verplichte inlichtingen over de prijzen te vermelden. De Commissie merkte op dat het bedrag van de taksen, de transportkosten enz. soms meer dan artistiek vaag werd gehouden, net als de verkoopvoorwaarden die soms illegaal bleken.

Show More
Back to top button