• Publié le 22-01-2016

De zes belangrijkste trends in 2016 inzake security & video surveillance

De zes belangrijkste trends in 2016 inzake security & video surveillanceJe kan tegenwoordig haast geen technologieblad of -site openen zonder verwijzingen te vinden naar IoT.Het ‘Internet of Things’ is uitgegroeid tot het buzzword aller buzzwords en de sneltrein richting succes waar iedereen, van autobouwers tot makers van huishoudapparatuur, zijn wagon probeert aan te haken. In feite lanceerde Axis Communications in 1996 al een product dat volgens velen één van de allereerste IoT-toestellen ‘avant la lettre’ mag genoemd worden: de allereerste digitale netwerk-beveiligingscamera. Natuurlijk is het concept van de netwerkcamera de voorbije jaren enorm geëvolueerd. Maar ook nu nog, anno 2016, blijven geconnecteerde systemen de lijst van opkomende trends aanvoeren. Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe bij Axis Communications, blikt vooruit op de trends in security en video surveillance in 2016.

IoT: van ‘coole’ snufjes tot nuttige oplossingen

Onder andere door de komst van IoT raken de traditionele opdelingen binnen de security-sector steeds meer vervaagd. Zo kunnen netwerkcamera’s tegenwoordig zowel voor Building Information Management (BIM) als voor Business Intelligence (BI) bijvoorbeeld in retail worden ingezet. Je vind ze zelfs in wetenschappelijk onderzoek, met bijvoorbeeld real-time analyse van verkeerspatronen of van de beweging van grote groepen mensen. Met IoT kunnen gecombineerde systemen en sensoren integreren die vroeger altijd afzonderlijk werkten, zoals bewakingscamera’s, rookdetectoren, panelen voor toegangscontrole en luidsprekers. Zij kunnen worden beheerd vanuit een omvattende management console die een geïntegreerd overzicht biedt van alle gebouwen en locaties tegelijkertijd.

Dit leidt tot een enorme opportuniteit voor security-oplossingen die specifiek worden gebouwd om nuttige gegevens te delen met andere geconnecteerde sensoren, waarbij alle apparatuur van op afstand kunnen worden gemonitord. Door het koppelen van al deze sensorinformatie krijgen gebruikers een beter overzicht van de situatie over verschillende locaties heen en kunnen oplossingen gevonden worden voor problemen die voorheen niet mogelijk waren.

Door het toenemend aantal gegevens dat dagelijks wordt gecreëerd en gedeeld over het netwerk, wordt ook steeds meer nadruk gelegd op de bescherming van deze ‘virtuele’ gegevens en componenten. Nieuwe technologieën en methodes worden ontworpen voor een betere bescherming tegen cybersecurity, met name netwerk- en cloud-gebaseerde security-systemen. Ook hier zijn de laatste jaren vele stappen gemaakt om een hoger security niveau te kunnen borgen.

Security as a service: doorbraak van de Cloud

Cloud-based computing heeft een impact gehad op zowat elke sector, en ook de security- en bewakingssector blijft hierdoor veranderen. Security kan nu worden aangeboden als een dienst die van op afstand wordt beheerd, waardoor mankracht en kapitaal vrijkomt dat anders zou moeten worden besteed aan monitoring ter plaatse op elke locatie. Steeds vaker zullen security-systemen worden gebruikt in combinatie met de cloud waarmee via een beveiligde toegang, beelden centraal en veilig opgeslagen worden en gebruiksgemak vergroot wordt. Het is al mogelijk om een cloud-gebaseerd toegangscontrolesysteem te gebruiken waarbij gebruikers het systeem veilig en eenvoudig kunnen managen en eigendom en events kunnen beheren zonder dat ze hiervoor fysiek aanwezig hoeven te zijn.

Cloud storage is een ander belangrijk voorbeeld hoe systemen aan efficiëntie winnen in dit model. We kunnen veel grotere volumes gegevens veilig en kost-efficiënt opslaan in specifieke serveromgevingen. Zo kunnen videobeelden en bijhorende data langer worden bewaard en zijn ze ook beter bereikbaar.

Meer camera’s leiden tot Big Data

Marktonderzoek wijst uit dat video het snelst groeiende type gegevens ter wereld is. Een groot deel daarvan wordt gegenereerd door beveiligings- en bewakingssystemen. Deze enorme hoeveelheid videogegevens wordt uiteraard voor security-doeleinden gebruikt, maar wint door de jaren heen ook steeds meer waarde als bronmateriaal voor business intelligence. Al blijft het een grote uitdaging om doeltreffend de eindeloze hoeveelheid videogegevens, de zogenoemde big data, te beheren en gebruiken.

We verwachten grote investeringen in software en andere middelen om de big data te doorzoeken die door security-systemen worden gegenereerd, en er bruikbare inzichten uit te halen. In de komende jaren mag u verdere verbeteringen aan en een intensiever gebruik van video management systemen (VMS) verwachten, om big data te doorzoeken op relevante gebeurtenissen, personen, locaties, tijdstippen, kleuren en sleutelwoorden. Met deze tools kunnen ‘business operators’ big data omzetten in cruciale informatie voor allerlei toepassingen: het voorkomen van derving, maar ook marketing, operations, en customer service.

 

Weg met de kabels


 

Draadloze technologie heeft ons leven in vele opzichten veranderd; denk maar aan mobiele telefoons en WiFi-verbindingen. De voordelen en het gemak van remote security monitoring via smartphones en tablets zijn al gekend. Videobewakingssystemen met maximaal een tiental netwerkcamera’s kunnen volledig met smartphones en tablets worden beheerd, zodat u geen desktop PC meer nodig hebt om video management software te draaien. Vooral voor het midden en kleinbedrijf (KMO’s) verlaagt dit de toegangsdrempel: gebruikers zijn meer geneigd om een smartphone app te gebruiken dan om een omvattend en gedetailleerd video management softwaresysteem op een desktop PC. Bovendien verlaagt zo ook de algemene systeem- en onderhoudskost. Het gebruik van draadloze technologie in security en videobewaking zal alleen maar toenemen, met name voor het optimaliseren van de bedrijfsvoering en voor het verbeteren van de klantenervaring.

De eindeloze zoektocht naar nog hogere beeldkwaliteit

 

Iedereen weet dat de veiligheidssector een onstilbare honger heeft naar een betere helderheid en detail van videobewakingsbeelden. Maar nu ook de adoptie van intelligente video analytics toeneemt, is beeldkwaliteit belangrijker dan ooit tevoren geworden. De voortdurende verbetering van megapixel technologie is een zekerheid in 2016, maar bovendien zien we ook steeds betere technieken op de markt die de meest uitdagende lichtomstandigheden aankunnen. Op die manier wordt het nut van camera’s ook groter en worden ze bruikbaar voor verschillende nieuwe toepassingen en cases. Dit soort verbeteringen zijn vooral gefocust op de uitbreiding van de zogenaamde Wide Dynamic Range (WDR) van camera’s, waardoor camera’s ook betere informatie bieden die de slimme analytics dan weer helpen met een betere performance of nieuwe mogelijkheden.

 

De steeds hogere resolutie betekent echter ook een groeiende behoefte aan meer opslagcapaciteit. Intelligente videocompressie algoritmen zoals de Axis Zipstream technologie zijn gelukkig in staat de opslagbehoefte met gemiddeld 50% te laten afnemen. Men slaagt hier in door een video stream in real-time te analyseren en vervolgens te optimaliseren. Scenes met interessante details worden in volledige beeldkwaliteit en resolutie opgenomen, terwijl andere omgevingen worden gefilterd. Belangrijke forensische informatie zoals gezichten, tatoeages of nummerplaten worden herkenbaar opgeslagen en irrelevante informatie zoals witte muren worden opgeofferd om opslag te besparen.

 

Analytics vormen het brein van slimmere systemen

Als IoT devices de ogen en oren zijn van de geïntegreerde systemen, dan is de analytics technologie toch wel het brein. We verwachten een blijvende groei en acceptatie van video en audio analytics in 2016, waarmee beveiligingssystemen veranderen van een passief monitoringssysteem naar een intelligente en adaptief systeem dat zich bewust is van zijn hele omgeving.

Het nut van analytics gaat ook veel verder dan beveiliging. Retailers gebruiken bijvoorbeeld steeds vaker video analytics om inzichten te vergaren voor hun business: het vloerplan of de displays van hun winkel kunnen ze zo optimaliseren, of wachtrijen aan de kassa te verkorten. Op die manier opent er zich een heel nieuwe gebruikersgroep voor videobewaking. Zo kan dit soort informatie de doorstroom in de winkel verbeteren of promotionele campagnes een boost geven. 

Door Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe bij Axis Communications