Back-up van gegevens, het startpunt voor een cyberbeveiligingsstrategie

World Data Backup Day, gevierd op 31 maart, is het ideale moment om na te denken over een bredere cyberbeveiligingsstrategie. 21% van de mensen maakt immers nooit een back-up van hun gegevens. Uitleg van Patrick Commers, cybersecurity evangelist bij Fortinet België.

post-image-3
We hebben allemaal gegevens die beschermd moeten worden, of het nu gaat om gevoelige bedrijfsinformatie, een universitaire scriptie of foto's. Maar, legt Patrick Commers uit, cybersecurity evangelist bij Fortinet België, "we lopen allemaal het risico deze gegevens te verliezen door verlies of breuk van een apparaat of door een cyberaanval". 

En helaas is preventie door middel van gegevensback-up nog verre van wijdverspreid. Daarom werd op 31 maart "World Backup Day" gelanceerd om het belang van gegevensbeveiliging te benadrukken. 
"Back-ups moeten worden gezien als het startpunt voor een bredere cyberbeveiligingsstrategie", legt Patrick Commers uit. 

Kopieën van gegevens moeten elders veilig worden opgeslagen. Dit kunnen volledige back-ups zijn (kopieën van alle bestanden die als belangrijk worden beschouwd), incrementele back-ups (kopieën van bestanden die zijn gewijzigd sinds de laatste back-up) of differentiële back-ups (kopieën van bestanden die zijn gewijzigd sinds de laatste volledige back-up). 
"Gegevensverlies kan het gevolg zijn van diefstal, schade aan het apparaat, hardwarestoring, verouderd bestandsformaat, per ongeluk verwijderen of cyberaanval. Afhankelijk van de omvang van het gegevensverlies kan dit variëren van een eenvoudig ongemak tot aanzienlijke downtime, wat leidt tot een hele reeks negatieve gevolgen," vervolgt de specialist.
Vandaar het belang om niet alle eieren in één mandje te stoppen. 

Volgens de website van World Backup Day heeft 21% van de mensen nog nooit een back-up van hun gegevens gemaakt. Met wereldwijd 113 verloren of gestolen telefoons per minuut en 30% van de computers die elke maand door een virus worden geïnfecteerd, zijn dat heel wat verloren gegevens. En hoewel 83% van de mensen een computer heeft en 89% een mobiele telefoon, maakt slechts één op de vier regelmatig een back-up van zijn gegevens. 

"Als er iets gebeurt met het apparaat waar je je gegevens op bewaart - per ongeluk of niet - loop je het risico alles kwijt te raken. Back-ups zorgen voor de veiligheid van je gegevens, waardoor ze de hoeksteen vormen van elke cyberbeveiligingsstrategie".
En hoewel gegevensverlies in 29% van de gevallen te wijten is aan ongelukken, "zorgen toenemende cyberdreigingen er ook voor dat gegevensverlies door inbreuken op de beveiliging een belangrijke factor wordt", benadrukt de specialist.

"Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om waardevolle gegevens te verzamelen voor persoonlijk gebruik, met toenemende vindingrijkheid en professionaliteit. In de afgelopen jaren is er een duidelijke toename geweest van destructieve cyberaanvallen gericht op het wissen van gegevens (wipen), naast de veelvoorkomende dreiging van ransomware, die slachtoffers dwingt geld te betalen om hun gegevens terug te krijgen. Met dit in gedachten is het van vitaal belang dat individuen en organisaties stappen ondernemen om een back-up van hun gegevens te maken, zodat deze nooit verloren gaan, zelfs niet in het geval van een ransomware-aanval".

5 tips voor betere gegevensbescherming

Een back-up maken van je gegevens is slechts één stap in een bredere cyberbeveiligingsstrategie. Afhankelijk van het risicoprofiel van een individu of organisatie moeten er andere maatregelen worden genomen. 
Het Cyber Fundamentals framework beschrijft de vijf essentiële pijlers van zo'n strategie: identificeren, beschermen, detecteren, reageren en herstellen. 

"Deze elementen vergemakkelijken de communicatie over cyberbeveiligingskwesties tussen technische experts en belanghebbenden. Ze verhogen het bewustzijn van cyberrisico's als onderdeel van de bredere risicobeheerstrategie van de organisatie. Ze verbeteren ook de veerkracht van het bedrijf in het geval van een cyberaanval". 

Volgens de expert "maakt een volwassen en gebalanceerde cyberbeveiligingsstrategie het dus mogelijk om aandacht, inspanning en middelen te verdelen over de vijf pijlers. Dankzij zijn brede portfolio biedt cyberbeveiligingsspecialist Fortinet tal van oplossingen die volledig geïntegreerd en geautomatiseerd samenwerken binnen deze verschillende pijlers".
 
Show More
Back to top button