Hoe generatieve AI het Belgische BBP een boost kan geven

Door generatieve AI te gebruiken, kan België zijn BBP de komende tien jaar met 45 tot 50 miljard euro doen stijgen. Dat is de voorspelling van de Implement Consulting Group. Analyse.

post-image-3
Generatieve AI alleen al kan het bruto binnenlands product (BBP) van België de komende tien jaar een boost geven van 45 tot 50 miljard euro, volgens een studie van Implement Consulting Group in opdracht van Google. 

Volgens de studie verwacht niet minder dan 76% van de Belgische werknemers een productiviteitswinst dankzij generatieve AI, en 40% verwacht dat AI in het algemeen een positieve impact zal hebben op hun job. 
De sector die waarschijnlijk economisch het meest zal profiteren is de dienstensector, waar AI de menselijke capaciteiten kan vergroten en verbeteren.

In België hebben al veel bedrijven generatieve AI toegepast. Tegen 2023 had 30% van de Belgische bevolking deze technologie minstens één keer gebruikt, terwijl 14% van de Belgische bedrijven minstens één AI-technologie in hun activiteiten hadden opgenomen. 
Bovendien zou ongeveer 20-30% van de huidige bedrijfsactiviteiten in België geautomatiseerd kunnen worden door generatieve AI.

Aan de andere kant blijven Belgische KMO's, die 61% van de totale werkgelegenheid vertegenwoordigen, nog steeds achter bij grote bedrijven. 
Tegen 2023 heeft 48% van de grote Belgische bedrijven AI ingevoerd, tegenover slechts 13% van de Belgische KMO's. Desondanks staat België op EU-niveau op de 4e plaats voor AI-adoptie bij alle bedrijven en op de 5e plaats voor KMO's. 
"Hoewel kmo's trager zijn met het invoeren van AI, kan generatieve AI dit proces versnellen", zegt Thierry Geerts, Country Director Google België en Luxemburg. "Er zijn weinig of geen gegevens voor nodig, waardoor KMO's het moeiteloos kunnen gebruiken."

Positieve impact op productiviteit

In totaal zal generatieve AI een rol spelen in tot wel 3,6 miljoen banen in België. Generatieve AI zal naar verwachting de meeste banen (64%) helpen door bepaalde taken te automatiseren. Ongeveer 63% van de betrokken werknemers, zoals advocaten, wetenschappers en ingenieurs, zullen waarschijnlijk een hoger opleidingsniveau hebben. 
Bij een kleiner deel van de banen (7%) zou meer dan de helft van de taken geautomatiseerd kunnen worden door generatieve AI. Kijken we naar sectoren, dan zien we dat 85% van het economisch potentieel van generatieve AI in de dienstensector ligt.

Bovendien bleek uit een onderzoek van Public First dat 76% van de Belgische werknemers gelooft dat generatieve AI hun productiviteit zal verbeteren en uit een onderzoek van Ipsos bleek dat 40% een positieve impact van AI op hun werk verwacht, terwijl slechts 18% een negatieve impact verwacht.

"Veel Belgen hebben de technologie al geadopteerd om er hun voordeel mee te doen. Dit is vooral te danken aan het gebruiksgemak via prompts in normale taal. Maar onze beroepsbevolking heeft meer nodig dan alleen een digitale upgrade en er is een wijdverspreide behoefte aan herscholing. Van de Belgische werknemers die aangeven dat AI hun job volledig of lichtjes zal veranderen, verwacht 30% dat ze zich in de komende vijf jaar zullen moeten bijscholen of een opleiding zullen moeten volgen omwille van AI. Dit vertegenwoordigt ongeveer 700.000 werknemers in België," merkt de studie op.

Maatschappelijke uitdagingen aangaan

Generatieve AI kan ons helpen om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, zoals klimaatverandering en tekorten aan arbeidskrachten in de gezondheidszorg. 
Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat AI, samen met andere digitale oplossingen, de CO2-uitstoot in België tegen 2050 met 25-30% kan verminderen. 
Daarnaast biedt AI oplossingen voor de stijgende uitgaven in de gezondheidszorg en personeelstekorten door het optimaliseren van kritieke middelen zoals het automatiseren van administratieve taken en het verbeteren van de patiëntenzorg, met inbegrip van een betere detectie van complexe en zeldzame ziekten. Ook het ziekenhuispersoneel ziet de voordelen van AI: 95% van het management en het personeel ziet AI als een belangrijk onderwerp voor ziekenhuizen.

Vaardigheden, innovatie en regelgeving

De studie van Implement Consulting Group toont ook aan dat generatieve AI veelbelovend is voor de Belgische economie. Wijdverspreide toepassing ervan zou het Belgische BBP in de komende tien jaar met € 45-50 miljard kunnen doen toenemen, een stijging van 9%. 
Daarentegen zou een vertraging van vijf jaar in het realiseren van de productiviteitsvoordelen van generatieve AI leiden tot een tragere groei van het BBP, waardoor de impact op tien jaar mogelijk beperkt zou blijven tot €10-12 miljard.

"België kan zijn welvaart en BBP een boost geven door generatieve AI door ervoor te zorgen dat het beleid klaar is om de vruchten ervan te plukken. Finland en Denemarken zijn voorbeelden om te volgen. In deze landen zijn de AI-adoptie en -investeringen hoger dankzij sterkere overheidsstrategieën, verbeteringen in gegevensbeheer en de AI-werkomgeving, evenals extra investeringen in digitale infrastructuur om de kernmotoren te versterken", besluit Thierry Geerts bij Google.
 
 
Show More
Back to top button