De gigantische uitdaging van gegevens in de cloud

Uit een onderzoek blijkt dat cloudtechnologieën een explosie van gegevens produceren die veel verder gaat dan wat mensen kunnen beheren. Een uitdaging die AI niettemin zou kunnen aangaan.

post-image-3
Uit een onderzoek (The state of observability 2024: Overcoming complexity through AI-driven analytics and automation strategies) uitgevoerd door Dynatrace onder 1300 technologiemanagers van grote organisaties (waaronder 50 in de Benelux) blijkt dat cloudtechnologieën een explosie van gegevens produceren die veel verder gaat dan wat mensen kunnen beheren. 
Volgens 98% van de ondervraagden zijn traditionele AIOps-modellen niet opgewassen tegen de overvloed aan gegevens.

Het onderzoek laat in detail zien dat organisaties multi-cloudomgevingen en cloudarchitecturen blijven gebruiken om hun transformatie te versnellen en veilig te innoveren. 
Maar ondanks de snelheid, schaalbaarheid en wendbaarheid die deze moderne cloud-ecosystemen bieden, worstelen organisaties met het beheren van de explosie aan gegevens die zich binnen deze systemen voordoet. 

De onderzoeksresultaten benadrukken de behoefte aan een volwassen AI-, analyse- en automatiseringsstrategie die verder gaat dan traditionele AIOps-modellen om duurzame bedrijfswaarde te leveren. 
Zo zegt 98% van de organisaties dat de complexiteit van hun technologiestack de afgelopen 12 maanden is toegenomen en 72% gelooft dat dit zal blijven toenemen.

Gemiddeld omvat een multi-cloudomgeving 12 verschillende platforms en services.
78% van de technologiemanagers zegt dat de complexiteit van de multi-cloud het moeilijker maakt om uitzonderlijke klantervaringen te leveren, en 82% dat het applicaties moeilijker te beschermen maakt.

Voor 82% van de technologiemanagers produceren cloudtechnologie-stacks een explosie van gegevens die de menselijke capaciteit te boven gaat.
Organisaties gebruiken gemiddeld 11 verschillende monitoring- en observatietools om applicaties, infrastructuren en gebruikerservaringen te beheren.
88% van de technologiemanagers zegt dat het aantal tools, platformen, dashboards en applicaties waar ze op vertrouwen het beheer van hun multi-cloud omgeving nog complexer maakt.
 
"Cloudarchitecturen zijn onmisbaar geworden om organisaties de snelheid, schaalbaarheid en wendbaarheid te bieden die ze nodig hebben om te innoveren", legt Bernd Greifeneder, CTO bij Dynatrace, uit. 

"Deze architecturen weerspiegelen het groeiende aantal cloudservices en -platforms die worden gebruikt om zelfs de eenvoudigste digitale transacties te ondersteunen. De enorme hoeveelheid gegevens die ze produceren maakt het steeds moeilijker om applicaties te monitoren en te beveiligen. Als gevolg daarvan lijden kritieke bedrijfsresultaten zoals klantervaring eronder en wordt het moeilijker om bescherming te bieden tegen cyberbedreigingen".
 
Zonder de mogelijkheid om grote hoeveelheden uiteenlopende gegevens uit cloudarchitecturen om te zetten in realtime, contextueel relevante informatie, "vinden IT-, ontwikkelings-, beveiligings- en bedrijfsteams het extreem moeilijk om te begrijpen wat er in hun omgeving gebeurt. Ze hebben niet de antwoorden die ze nodig hebben om problemen snel en effectief op te lossen", legt Bernd Greifeneder uit.
 
Om de complexiteit van moderne technologiestacks te overwinnen, hebben organisaties geavanceerde AI-, analyse- en automatiseringsmogelijkheden nodig. 
"Door uiteenlopende gegevens te verenigen, de context te behouden en analyses en automatisering te voeden met hypermodale AI die meerdere technieken combineert, waaronder causale, voorspellende en generatieve AI, kunnen teams een schat aan inzichten uit hun gegevens halen om slimmere besluitvorming, betrouwbaardere automatisering en efficiëntere manieren van werken te stimuleren", concludeert het onderzoek.
 
 
 
 
Show More
Back to top button